Το ξύπνημα – Ηρώ Αγαθαγγέλου

Το ξύπνημα

∗∗∗∗∗

Δύο γυναίκες παντρεύτηκαν τον ίδιο άνδρα, η μεν Άννα γιατί τον ερωτεύτηκε και το κενό μέσα της γέμισε με αγάπη, η δε Αταλάντη από ανάγκη. Θα καταφέρουν άραγε οι δύο γυναίκες να απαλλαγούν από την προσκόλληση στα παιχνίδια της μοίρας τους και να βρουν τον αληθινό εαυτό τους;

Ένα μυθιστόρημα κοινωνικού περιεχομένου με έμφαση στα συναισθήματα που παλεύουν μέσα στον κάθε άνθρωπο.
Η Άννα, παρόλο που μεγάλωσε μέσα στην οικονομική άνεση και την αγάπη, ένιωθε πάντα ένα κενό μέσα της που το γέμιζε με λάθος συμπεριφορές, μέχρι που έρχεται η στιγμή που ανατρέπονται τα πάντα στη ζωή της. Μαθαίνει την αλήθεια για την καταγωγή της και αλλάζουν τα πάντα γύρω της.
Η Αταλάντη, μεγάλωσε μέσα στην ψυχολογική και σωματική βία, με αποτέλεσμα να γεμίσει η ψυχή της με πόνο και μίσος, ιδίως για τον πατέρα της. Παρ’ όλο που ο πατέρας της φεύγει νωρίς από τη ζωή, εντούτοις εξακολουθεί να παλεύει με τα συναισθήματά της, εμποδίζοντας την καρδιά της να συγχωρέσει.

Συγγραφέας: Ηρώ Αγαθαγγέλου

Εκδότης: Εκδόσεις Ηλία Επιφανίου

Επιμελητής: Θεοφορία Κινικλή

ISBN: 978-9963-674-87-9

Μέγεθος: 14 Χ 21

Σελίδες: 512

Είδος εξωφύλλου: Μαλακό

Έτος έκδοσης: 2015

Κατηγορία/είδος: πεζογραφία (μυθιστόρημα)

Το μυθιστόρημα  κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ηλία Επιφανίου παγκύπρια σε όλα τα βιβλιοπωλεία. Για ηλεκτρονικές παραγγελίες:

Η Ηρώ Αγαθαγγέλου γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1955 στην πανέμορφη Λευκωσία, όπου διαμένει μέχρι και σήμερα. Το βιβλίο «Το Ξύπνημα» είναι η πρώτη της συγγραφική απόπειρα.

Για επικοινωνία με τη συγγραφέα:

Παρουσίαση του βιβλίου

Ηρώ Αγαθαγγέλου, Το ξύπνημα

Αξιότιμοι προσκεκλημένοι, κυρίες και κύριοι,
Είναι με μεγάλη χαρά που χαιρετώ την παρουσίαση του πρώτου μυθιστορήματος της φίλης Ηρώς Αγαθαγγέλου με τίτλο «Το ξύπνημα».
Η Ηρώ Αγαθαγγέλου γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στη Λευκωσία. Έχει δύο κόρες, τη Θέα και τη Χριστίνα τις οποίες λατρεύει.
Η Ηρώ εργάστηκε για πολλά χρόνια στο δημόσιο, στην Ελεγκτική Υπηρεσία. Αποφάσισε να διαλέξει την ευδόκιμη αφυπηρέτηση πριν μερικά χρόνια. Αν με ρωτάτε, πολύ καλά έκανε, μιας και βρήκε περισσότερο χρόνο για να ασχοληθεί με όσα αγαπά. Ένα από αυτά είναι και η συγγραφή.
Αν κάτι χαρακτηρίζει την Ηρώ είναι το ανήσυχό της πνεύμα και η ευαίσθητη ψυχή της που την κάνουν να επικοινωνεί ήρεμα και όμορφα με τους γύρω της. Αυτές οι ιδιότητές της την οδήγησαν στο να μαζεύει εικόνες, συναισθήματα και αφηγήσεις ιστοριών για πολλά χρόνια. Όλα αυτά ζυμώθηκαν στο δημιουργικό μυαλό της κι έγιναν δικές της ιστορίες με νέους ήρωες και ηρωίδες. Κάποιες από αυτές τις ιστορίες έχουν καταγραφεί. Είτε σε θεατρικά κείμενα, είτε έγιναν σελίδες στο μυθιστόρημά της «Το ξύπνημα». Στο μυθιστόρημα η συγγραφέας έγραψε ιστορίες που κουβαλούσε στο μυαλό της για καιρό. Μέσα, όμως, από τη διαδικασία της συγγραφής, ανακάλυψε και τη μαγεία που βιώνουν οι συγγραφείς. Νέες ηρωίδες γεννήθηκαν που πήραν την Ηρώ από το χέρι και την οδήγησαν να ανακαλύψει τη δική τους ιστορία.
Αναρωτιέμαι ακόμα πόσες ιστορίες υπάρχουν στο μυαλό της συγγραφέως κι εύχομαι σύντομα να βρουν τη θέση τους στις σελίδες του επόμενου μυθιστορήματος.
Με την Ηρώ γνωριστήκαμε πριν μερικά χρόνια σε κάποια σεμινάρια. Αν κάτι μας έδεσε είναι το ενδιαφέρον που έχουμε και οι δυο για τον εσωτερικό κόσμο των ανθρώπων και την προσωπική μας ανάπτυξη.
Στην Ηρώ έχω θαυμάσει την ευγένεια, τη γλυκύτητα και τη λεπτότητα που έχει ως άτομο. Αυτά τα στοιχεία του χαρακτήρα της τα βρήκα και στις σελίδες του βιβλίου της. Έχει το χάρισμα να εκφράζει συναισθήματα και ιστορίες, όσο σοβαρές, έντονες, σκληρές ή συγκλονιστικές κι αν είναι, με έναν φυσικό τρόπο που ως αναγνώστης τις δέχεσαι, τις πλάθεις στο μυαλό σου, τις αφήνεις να γεννηθούν χωρίς αντιστάσεις.
Κι έπειτα, αρχίζεις να προβληματίζεσαι! Μπαίνεις στη θέση των ηρώων και αναρωτιέσαι αν πήρες τη σωστή απόφαση. Ψάχνεις να βρεις την αρμονία γύρω σου, μια αξία τόσο σημαντική για τη συγγραφέα. Έρχεσαι αντιμέτωπος με το δίκιο, το ηθικό, τις αξίες της οικογένειας και της κοινωνίας. Αντιλαμβάνεσαι ότι οι επιλογές σου έχουν επιπτώσεις που επηρεάζουν κι άλλα άτομα, ανατρέπουν τη δική σου ζωή κι αναρωτιέσαι αν τελικά θα καταφέρεις κι εσύ να ξυπνήσεις.
Η συγγραφέας, όπως και κάθε συγγραφέας, χρησιμοποιεί μυθοπλασία, τεχνικές, τεχνάσματα, φαντασία και ιδέες για να γράψει ένα κείμενο. Τελικά, όμως, δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να αποτυπώνει τον εαυτό της στο χαρτί και να δίνει την ευκαιρία στους αναγνώστες να τη γνωρίσουν και να επικοινωνήσουν μαζί της μέσα από τον χορό των λέξεων στις σελίδες.
Η Ηρώ είχε ονειρευτεί την έκδοση του βιβλίου της πριν χρόνια. Πριν ακόμα αρχίσει να το γράφει. Θυμάμαι όταν το συζητούσαμε και μου μετέφερε τον ενθουσιασμό της. Είχαμε κάνει καιρό να μιλήσουμε και όταν έτυχε να τη δω ξανά μου είπε ότι εργάζεται πάνω σε ένα μυθιστόρημα. Χάρηκα πολύ για τα νέα της. Όταν πριν μερικούς μήνες, ο εκδότης μου, κύριος Ηλίας Επιφανίου, μου έδωσε με ενθουσιασμό την καινούργια του έκδοση, με έκπληξη αντίκρισα το όνομα της Ηρώς Αγαθαγγέλου στο εξώφυλλο. Η στιγμή ήταν μαγική για μένα. Δεν κρατούσα στα χέρια μου ένα βιβλίο. Κρατούσα ένα όνειρο. Ένα όνειρο που ρίζωσε στο μυαλό της Ηρώς, ποτίστηκε με αγάπη, μεράκι, προσπάθεια, γνώση, τρυφερότητα. Ωρίμασε και γεννήθηκε. Πήρε σάρκα και οστά. Σε αυτό το σημείο να ευχαριστήσω τον κύριο Ηλία Επιφανίου για την ποιότητα των εκδόσεων του και για το ότι δίνει την ευκαιρία και τη στήριξη σε νέους συγγραφείς να μπουν στον χώρο του βιβλίου και να εξελιχθούν.
Πολλοί άνθρωποι γράφουν. Πολλοί αγαπούν την έκφραση μέσω του γραπτού λόγου. Πολλοί έχουν ιδέες. Πολλοί ονειρεύονται.
Τι κάνει, όμως, έναν ονειροπόλο να γίνει συγγραφέας;
Πέρα από το ταλέντο, τη γνώση και τις άπειρες ώρες πάνω από το κείμενο, είναι απαραίτητα κι άλλα στοιχεία της προσωπικότητας.
Χρειάζεται η πίστη στον εαυτό και τις ικανότητές του. Η υπομονή και η σκληρή δουλειά. Η ταπεινότητα κι όχι ο εγωισμός όπως πολλοί νομίζουν. Ταπεινότητα για να δεχτείς τις συμβουλές και τις διορθώσεις, από κάποιο φιλόλογο για παράδειγμα. Χρειάζεται πείσμα και θάρρος που κάποτε γίνεται θράσος μέχρι να βρεθεί ο εκδότης που θα αγκαλιάσει το μυθιστόρημα.
Για κάποιο λόγο, ο ναρκισσισμός, που είναι απαραίτητο στοιχείο κάθε καλλιτέχνη, ικανοποιείται μόλις ο συγγραφέας λερώσει το χαρτί με το κείμενο και με μπόλικες μουντζούρες από το γράψε σβήσε ή μόλις κουράσει τα δάκτυλα στο πληκτρολόγιο.
Άρα; Ποιο είναι το μυστικό συστατικό; Ποιο είναι το κουσούρι του συγγραφέα; Ειδικά για την Ηρώ Αγαθαγγέλου είναι ένα και ξεκάθαρο. Η προσφορά!
Η ανάγκη να δώσει όσα άκουσε ή όσα μάζεψε από τα βιώματά της. Να προσφέρει όνειρο, συγκίνηση, προβληματισμούς, μηνύματα. Και Φως! Το φως, το χάρισμα που κρύβει κάθε άνθρωπος μέσα του και δεν ησυχάζει αν δεν βρει τον δικό του τρόπο να το μεταλαμπαδεύσει.
Σε ευχαριστούμε πολύ, Ηρώ μου! Εύχομαι καλοτάξιδο να είναι το βιβλίο σου «Το Ξύπνημα». Κι ανυπομονούμε για τα επόμενα συγγραφικά σου παιδιά!

Όλγα Ρουβήμ, συγγραφέας

 

Ηρώ Αγαθαγγέλου, Το ξύπνημα,

Λευκωσία, Ηλίας Επιφανίου, 2015

Κυρίες και κύριοι,
Φίλες και φίλοι,

Την Ηρώ την γνώρισα πριν από 4 χρόνια, μέσα από την εθελοντική δραστηριότητα μας σε Συνδέσμους που ασχολούνται με την προσφορά στον συνάνθρωπο. Την ξεχώρισα, όταν το ήθος και η τιμιότητα της την έφεραν πολύ κοντά μου. Η γνωριμία αυτή έγινε στα χρόνια που πέρασαν, μια καλή φιλία.

Το κείμενο του βιβλίου που παρουσιάζουμε σήμερα, ήρθε στα χέρια μου με ψευδώνυμο. Ένα κείμενο χειμαρρώδες, άμεσο, εξομολογητικό με πολλές ανησυχίες.

Όταν η Ηρώ μου αποκάλυψε πως αυτή ήταν η συγγραφέας, συγκινήθηκα. Αφενός διότι η Ηρώ ξεδίπλωνε το συγγραφικό της ταλέντο και χαιρόμουν πολύ γι’ αυτό και αφετέρου διότι εμπιστεύθηκε εμένα να διαβάσω και να σχολιάσω το κείμενό της.

Το βιβλίο που έχουμε στα χέρια μας είναι μια καλαίσθητη έκδοση χάρη στην επιμέλεια και σχεδιασμό της Θεοφορίας Κινικλή και τον επαγγελματισμό των Εκδόσεων Ηλία Επιφανίου. Αποτελείται από 510 σελίδες και χωρίζεται σε 2 μέρη.

Ξεκινά με την περιγραφή μιας σκηνής έντονων συναισθημάτων και αμφιθυμιών. Μας προδιαθέτει με αυτό τον τρόπο για το ύφος και το είδος γραφής της συγγραφέως.

Στο πρώτο μέρος του βιβλίου ξεκινά η εξιστόρηση της ζωής των πρωταγωνιστών με μια αναδρομή 40 χρόνια πριν.

Στις 153 σελίδες του πρώτου μέρους, μέσα από 11 κεφάλαια, η συγγραφέας σκιαγραφεί τους χαρακτήρες της:

Την ΕΛΙΣΑΒΕΤ η οποία αναγκάζεται να δώσει την πρωτότοκη κόρη της για υιοθεσία. Ακολούθως η ζωή θα της χαρίσει τρίδυμα. Τρία αγόρια. Στη σκέψη της όμως πάντα η κόρη που άφησε να μεγαλώνει σε ξένα χέρια.

Την ΑΜΑΛΙΑ που δεν μπορεί να τεκνοποιήσει και υιοθετεί την κόρη της Ελισάβετ, την Άννα. Αγχωμένη φέρει εις πέρας τον ρόλο της μάνας με μια κόρη που αγάπησε ως δική της.

Τη ΣΤΕΛΛΑ που ζει μέσα σε έναν κύκλο ενδοοικογενειακής βίας. Ανέχεται καθημερινές υποτιμήσεις και προσβολές για το κάθε τι για πολλά χρόνια μέχρι που καταφέρνει να ξεφύγει και να ερωτευτεί αληθινά.

Την ΑΤΑΛΑΝΤΗ που μεγαλώνει με μια μάνα συναισθηματικά ακρωτηριασμένη και ένα βίαιο πατέρα. Ζει τρομοκρατημένη για τις εκρήξεις θυμού του πατέρα της. Δέχεται ακόμα και να ξεχάσει τον έρωτά της και να παντρευτεί αυτόν που επιβάλλει ο πατέρας.

Την ΑΣΠΑΣΙΑ που ψάχνει απεγνωσμένα να πάρει αγάπη από τη μητέρα της. Ένα κορίτσι που θα κάνει σοβαρά λάθη στην προσπάθεια της να πάρει λίγη μητρική σημασία.

Και τέλος την ΑΝΝΑ που παλεύει με τις αλήθειες και τα ψέματα της ζωής της. Που ένιωθε πάντα “ξένη” με όλους και όλα. Βουτηγμένη στα δικά της, δεν έπαιξε πολύ καλά το ρόλο της μάνας. Η σχέση με την κόρη της θα περάσει από δύσκολα μονοπάτια μέχρι να ομαλοποιηθεί.

Είναι φανερό ότι οι γυναίκες έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο ΞΥΠΝΗΜΑ.

Η γυναικεία δύναμη κυριαρχεί στις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν οι ηρωίδες.

Οι άντρες πρωταγωνιστές, ο Αχιλλέας, ο Μάριος, ο Πέτρος, ο Γιώργος και ο Παναγιώτης παλεύουν με ανεκπλήρωτους έρωτες, αγωνίζονται για μια λαμπρή καριέρα, για κοινωνική καταξίωση. Κάποιοι μπερδεύουν τις προσωπικές τους ζωές.

Οι ανησυχίες της συγγραφέως σε πολλά κοινωνικά θέματα είναι εμφανείς στο μυθιστόρημά της. Καταγράφει και αναλύει θέματα όπως:

• Οι κοινωνικές τάξεις και οι συμπεριφορές αυτών
• Η μάχη για κοινωνική καταξίωση
• Η υιοθεσία και η αμφιθυμία των συναισθημάτων που προκαλεί σε όλους
• Η ανισότητα και η διάκριση των δύο φύλων ακόμα και μέσα στην οικογένεια
• Η ενδοοικογενειακή βία και ο κύκλος του θυμού μέσα στον οποίον βυθίζονται οι εμπλεκόμενοι
• Η συζυγική απιστία και ο πόνος που προκαλεί

Στο δεύτερο μέρος, θα παρακολουθήσουμε τις ζωές όλων να περιπλέκονται, να μπαίνουν σε μια δίνη έντονων συναισθηματικών συγκρούσεων, μια πάλη ενοχών, σε μια παθιασμένη προσπάθεια αυτογνωσίας και ενδοσκόπησης.

Τα όνειρα, αποτελούν ένα βασικό εργαλείο στην αφήγηση της συγγραφέως. Τα χρησιμοποιεί για να μας εισάγει στις συναισθηματικές ανάγκες των ηρώων. Τα όνειρα θα οδηγήσουν και θα καθοδηγήσουν τις βασικές ηρωίδες του βιβλίου στο ΞΥΠΝΗΜΑ.

Το 5ο κεφάλαιο του δευτέρου μέρους, ξεκινά με μια επανάληψη του κειμένου εισαγωγής.

Αυτή είναι μια τεχνική της συγγραφέως για να μας υπενθυμίσει και τονίσει τα έντονα συναισθήματα της Άννας. Περιγράφει το βίαιο και απότομο, σχεδόν απάνθρωπο, ΞΥΠΝΗΜΑ της Άννας. Ξεδιπλώνει τις εντάσεις, τα αντιφατικά συναισθήματα, τα πολλά γιατί , που δημιουργούνται από την αποκάλυψη μιας υιοθεσίας. Ερωτήματα που ίσως ποτέ να μην απαντηθούν, πιθανολογίες πως θα ‘ταν η ζωή αν δεν υπήρχε η υιοθεσία.

Πόσο θα μ’ αγαπούσε η μάνα; Ο πατέρας; Θα είχα αδέλφια; Τα Χριστούγεννα θα στολίζαμε όλοι μαζί ένα δέντρο; Σε ποιο σχολείο θα πήγαινα; Ποιες φίλες θα ’κανα;

Και άλλα αμέτρητα ερωτηματικά από μια ζωή που δεν βιώθηκε.

Τα 31 κεφάλαια του βιβλίου είναι γραμμένα σε απλό, άμεσο, σχεδόν προφορικό λόγο. Με έντονους διαλόγους. Σε μια παρόρμηση να τα πει όλα η συγγραφέας απνευστί. Να ξεφορτώσει το ψυχικό της φορτίο από το πρώτο της βιβλίο. Καταγράφει ιστορίες γυναικών πραγματικές ή όχι, που όμως χάραξαν τον τρόπο σκέψης της. Γυναίκες που ερωτεύονται, κάνουν λάθη, πέφτουν σηκώνονται, αναμετρώνται με τη μοίρα τους. Άντρες των οποίων οι ζωές μπερδεύονται και οι χειρισμοί τους είναι κάποιες φόρες ατυχείς.

Βασικά συστατικά των ιστοριών που καταγράφει η συγγραφέας είναι: η ρήξη με το παρελθόν, οι ανατροπές – απρόσμενες εξελίξεις – αλλά στο τέλος η αφύπνιση. ΤΟ ΞΥΠΝΗΜΑ.

Στα τελευταία κεφάλαια του βιβλίου, ύλες οι αγωνίες και απορίες των αναγνωστών λύνονται. Οι 3 γενιές πρωταγωνιστών, αφού έρθουν αντιμέτωπες με τους φόβους τους, αρχίζουν να βάζουν τάξη στις ζωές τους και μπορούν να δουν το μέλλον από μια νέα οπτική γωνία . Πιο αισιόδοξη.

Αγαπητές φίλες,
Αγαπητοί φίλοι,

Η Ηρώ Αγαθαγγέλου, στην πρώτη συγγραφική της προσπάθεια, έγραψε ένα μυθιστόρημα βασισμένο στις εμπειρίες και τις παρατηρήσεις της ζωής της. Επιχείρησε ένα ψυχογράφημα της γυναίκας, μια περιπλάνηση στα θέματα που ταλανίζουν τις ανθρώπινες σχέσεις.

Ελπίζω και εύχομαι να δούμε και δεύτερη έκδοση από την Ηρώ.

Καλοτάξιδη να ‘ναι η πρώτη.

Καλή ανάγνωση!

Αλεξία Κολώτα, ψυχολόγος-μελετήτρια

Απόψεις και κριτικές για το βιβλίο


Απόσπασμα και φωτογραφίες