Πινελιές ονείρου – Έλενα Μακρυγιάννη Βρυωνίδου

Πινελιές ονείρου

∗∗∗∗∗

Τρεις άγνωστοι μεταξύ τους άνθρωποι, ένας άντρας και δύο γυναίκες… Ο Κυπριανός, η Φιλιώ και η Λουίζα βρίσκονται αντιμέτωποι με κάποια αναπάντεχα γεγονότα, που αφήνουν ανεξίτηλα σημάδια στις ψυχές τους. Καλούνται, όχι απλώς να επιβιώσουν, αλλά και να ζήσουν, ίσως ακόμη και να προσφέρουν. Ανάμεσά τους η Βασιλική, που ζωντανεύει το όνειρο ενός χαμένου βαλς. Το βαλς των ονείρων, της ζωής και του θανάτου…

Συγγραφέας: Έλενα Μακρυγιάννη Βρυωνίδου

Εκδότης: Εκδόσεις Ηλία Επιφανίου

Επιμελητής: Θεοφορία Κινικλή

ISBN: 978-9963-271-84-9

Μέγεθος: 14 Χ 21

Σελίδες: 352

Είδος εξωφύλλου: Μαλακό

Έτος έκδοσης: 2019

Κατηγορία/είδος: πεζογραφία (μυθιστόρημα)

Το μυθιστόρημα  κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ηλία Επιφανίου παγκύπρια σε όλα τα βιβλιοπωλεία. Για ηλεκτρονικές παραγγελίες:

Η Έλενα Μακρυγιάννη Βρυωνίδου γεννήθηκε στη Λεμεσό της Κύπρου το 1968. Σπούδασε ψυχολογία και εργάζεται στον χώρο της υγείας με νεογέννητα. Είναι παντρεμένη και μητέρα δυο παιδιών. Το 2014 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα: «Τα Τσαλακωμένα Φτερά της Πεταλούδας» από τις Εκδόσεις Ηλία Επιφανίου. Το 2016 κυκλοφόρησε και πάλι από τις Εκδόσεις Ηλία Επιφανίου το δεύτερο μυθιστόρημά της: «Σε μια Στροφή του Καρουζέλ» και το 2019 το τρίτο της μυθιστόρημα: «Πινελιές ονείρου».

Για επικοινωνία με τη συγγραφέα:

Παρουσίαση του βιβλίου

Έλενα Μακρυγιάννη Βρυωνίδου, Πινελιές ονείρου,

Λευκωσία, Ηλίας Επιφανίου, 2019

 

Διαβάζοντας τις γραφές – βιβλία της Έλενας Μακρυγιάννη- Βρυωνίδου σου δημιουργείται ένα εύλογο ερώτημα, ως πρώτη αίσθηση ανάγνωσης: «Πού κρύβει τόση αγάπη στην καρδιά της;» γιατί αυτή η αγάπη κρατά το χέρι της που γράφει, αυτή η αγάπη την εμπνέει, αρπάζει εκείνη τη μικρή ελάχιστη στιγμή της, τη φυλάει στην καρδιά της, η οποία τη μεγαλώνει, τυλίγει όλη της την προσωπικότητα γι’ αυτό και μπορεί και την κάνει μυθιστορήματα. Μα το σημαντικότερο την προτάσσει, την σκορπά τόσο στους δικούς της, στους φίλους, στους αναγνώστες της. Η φίλη συγγραφέας Μαρία Πέττα την υπογράμμισε, σε αναφορά της για το βιβλίο στο διαδίκτυο, ως «αφύπνιση συνείδησης» και συμφωνώ μαζί της γιατί η αγάπη είναι συνειδητή και γι’ αυτό την προσφέρει ο καθένας μας, στις διάφορες εκφάνσεις της ζωής του.

Στο μυθιστόρημά της η συγγραφέας μας ξαφνιάζει ευχάριστα με μια νέα, προοδευτική στην λογοτεχνικής της πορεία εξέλιξη. Εμφανίζεται με μια μεστή εξελικτική δεινότητα επαναπροσδιορισμού! Το ήθος, η ηθική συνέχει στο μυθιστόρημα με υποβλητική έναρξη η οποία δείχνει το όλο της έργο και εγκαυστικό τέλος.

Παραθέτω παραδείγματα: σελίδα 223 Από μικρή έλεγε πως μισούσε τις προσποιήσεις και τις ψευτιές. Κατά βάθος πίστευε πως ήταν μια επαναστάτρια. Επαναστάτρια στο κατεστημένο, στο ψεύτικο, στα δήθεν, στα πρέπει, στους καθωσπρεπισμούς. Κουραφέξαλα! Η ζωή της είχε αποδείξει περίτρανα, ότι εκείνη, πρώτη και καλύτερη είχε συνηγορήσει στο «ψέμα», στην έλλειψη διαφάνειας, στον συμβιβασμό, ακόμη και σε όλα όσα υποτίθεται σιχαινόταν και διαφωνούσε. Κριτής για όλους και για όλα. Χωρίς να βλέπει τα δικά της ούτε καν να παραδειγματίζεται.

Η Έλενα μέσω της γραφής και όπως υφαίνεται το μυθιστορηματικό σενάριο, επαναπροσδιορίζει τις αξίες της ζωής, οι οποίες απειλούνται στον σημερινό κόσμο της ελευθεριότητας , της τύρβης, του συμφέροντος, του μονολιθικού εγωισμού, της απώλειας ανθρωπιάς και του οράματος, της εξαφάνισης της αλληλεγγύης, του αλληλοσεβασμού και προπάντων της ανθρώπινης ζωής και της ανθρώπινης οντότητας και αξιοπρέπειας!

Ταυτόχρονα ενσωματώνει με λεπτεπίλεπτη εκφορά στη χρήση των λέξεων και φράσεων, οι οποίες γίνονται περιγραφή αποτυπωμένη πια σε ζωντανές εικόνες διαλόγου, στοιχεία, με μυρωδιές τη μεγαλοψυχία, που αυτή μετασχηματίζεται και επικοινωνεί με την εσωτερικότητα της μεγαλοσύνης της καρδιάς. Η απλή λειτουργία της γλώσσας με το απλό καθημερινό λεξιλόγιο μετατρέπεται σε διαμαρτυρία, αλλά και που καταγγέλλει τα τραγικά αδιέξοδα των ανθρώπων και τις περιφράξεις του καθωσπρεπισμού που επιβάλλει η κοινωνία.

Η συγγραφέας παράγει με τις αφηγήσεις και τις εικόνες της έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις, πράξεις οι οποίες τίθενται σε λειτουργία, μιας αστικής τοπογραφίας και ψεύτικης επίπλαστης ευημερίας και ευτυχίας. Όλα αυτά εκτείνονται σαρκαστικά και φθάνουν, πραγματώνονται ως το απάνθρωπο. Συνάμα προσφέρει την εμφανή συμπάθεια στην ανθρώπινη αδυναμία, στον φόβο, στο δείλιασμα, στην βαρυθυμία, στην ατολμία, συνθέτοντας το σκηνικό τοπίο της ματαιότητας.

Σελίδα 273 «Τα παιδιά μόλις είχαν φύγει. Μια στιγμή χρειάστηκε μονάχα για να το αποφασίσει. Σήμερα κιόλας θα τηλεφωνούσε στη Φιλιώ και θα της ζητούσε να συναντηθούν και ας προκαλούσε αναστάτωση η μαύρη φιγούρα του θανάτου που κουβαλούσε η μορφή της».

Ο έρωτας κι ας θρυμματίζεται κι ας ζει μέσα στο όνειρο ενός χαμένου βαλς – το πρώτο και δυνατότερο παρακλάδι της αγάπης αποτελεί με λυρισμό τον κεντρικό άξονα ο οποίος στριφογυρίζει στις πράξεις και τη δράση της ζωής. Ρεαλιστικός όπως ακριβώς γίνεται και στην πραγματικότητα αποδίδει τους καρπούς καθώς τεχνοτροπικά χρησιμοποιεί και παραδίδει στο συγκεκριμένο βιβλίο τη σταθερή ροή στην όλη ιστορία. Σημείο κλειδί της υπόθεσης, ο σωρός των συναισθημάτων που δεσπόζουν στη διήγηση, που την κάνουν απολαυστική παραδίδοντας ένα μυθιστόρημα που προτρέπει την περισυλλογή και την αυτοκριτική. Υποδεικνύει πως η σιωπή, το κλείσιμο, το κουκούλωμα, το προσπέρασμα των φράσεων άστο ή βάλτο κάτω απ’ το χαλί δεν λύνουν μα ούτε και ξεκαθαρίζουν τα αναπόφευκτα μελανά σκοτεινά σημεία της ζωής των ανθρώπων.

Ο υποκειμενικός πεσιμισμός των χαρακτήρων που συνθέτει η συγγραφέας διάστικτος από κοινωνικές πληγές και απογοητεύσεις, θα ανορθωθούν, οικοδομηθούν σε μαχητικές και αγωνιστικές προσωπικότητες, οι οποίες θα διασώσουν ιδέες και αξίες μέσα από μια κοινωνία που στοιχειώνεται από αγκυλώσεις, ξενοφοβία, διαβρώσεις, μικροψυχίες και μικρότητες. Χαρακτήρες νοσταλγούς, που θα αυτοσυγκρουστούν σε κατ’ εξοχήν ηθικά ζητήματα – διλλήματα, συγκρούσεις ψυχολογικές, μεταλλαγές σε συναισθηματική ένδεια, οι οποίες θα σημειωθούν στη μοναξιά, στην κενότητα του κέρδους – σ’ οποιαδήποτε μορφή του-στην ερημιά της μικροκοινωνίας η οποία όλα τα βλέπει και τα παρακολουθεί. Ακόμα μέσα απ’ τις σχέσεις οι οποίες διαγράφονται ή χάνονται μέσα στην βιοπάλη και μέσα στην μικρότητα της καθημερινότητας, σε πολλαπλές ταυτότητες που μεταβάλλονται, όπως και οι αξίες.

Η συγγραφέας με την πέννα της θα ορθώσει τους χαρακτήρες-προσωπικότητες επιλύοντας τα αρχέγονα προβλήματα, τις ανθρώπινες εκπτώσεις και αδυναμίες.

Σελίδα 268 «Αν και πολύ νωρίς για αποφάσεις ζωής, μια περίεργη δύναμη αντί αδυναμία που θα ανέμενε κάποιος σε αντίστοιχες δύσκολες στιγμές όπλισε την ψυχή της, την ανάγκη να παραδεχτεί πρώτα στον εαυτό της και ύστερα στο παιδί της, όλα όσα την ενοχλούσαν μα είχε μάθει ως τώρα να αποδέχεται σιωπηλά για τους δικούς της λόγους, που από σήμερα φάνταζαν να μην είχαν πλέον την ίδια βαρύτητα στη ζυγαριά της σιωπής. Για τους άλλους όλους δεν είχε έρθει ακόμα η ώρα . Ούτε αισθανόταν την ανάγκη να εξηγήσει σε κανέναν τον δικό της τρόπο σκέψης και ζωής. Ίσως πιο μετά να ήθελε ή να μπορούσε να αντιμετωπίσει και τους γύρω της. Αλήθεια, γιατί τόσο χρόνια δεν μπορούσε να μιλήσει στην κόρη της; Να είχε, άραγε και εκείνη μερίδιο ευθύνης για τη φυγή της ή να ’ταν που τα νιάτα δεν ανέχονται να σηκώνουν τα βάρη μια ς υποτιθέμενης ευτυχίας και την υποκρισία της σιωπής; Να ήταν που κατάλαβε ότι από ’δώ και πέρα θα ήταν μόνη; Να ήθελε να περισυλλέξει έστω και λίγη από τη χαμένη της αξιοπρέπεια ή να ήθελε να προσφέρει στο παιδί της την ευκαιρία για μια καλύτερη ζωή;

Οι τόνοι της συγγραφέως δραματικοί, οργισμένοι, σαρκαστικοί, ειρωνικοί μα και τα αντίθετα τους, σκηνικά δημιουργούν και οδηγούν σ’ ένα απογυμνωμένο ρεαλισμό επιδιώκοντας το ανθρώπινο του ανθρώπου. Για να γίνει αυτό πρέπει να αποδεχτεί τον σκοτεινό εαυτό του τον οποίο ο καθένας μας κουβαλάει και που με τις κατάλληλες συνθήκες το ξύπνημα του υποσυνείδητου δρα με έμφαση στο τραγικό και το ποταπό.

Δηκτική διάθεση που λιθοβολεί η γραφή της Έλενας τη γυμνή αλήθεια με βλέμμα οξύ και εξομολογητικό τόνο και ανθρώπινη διαλογική διάθεση. Θεματική καθαρότητα, στην κάθε αποκωδικοποιημένη ανθρώπινη πορεία των προσώπων και νοηματική σαφήνεια που πλημυρίζει σε τελικό στάδιο από αγάπη, σε εσωτερική συμμετρία και μακαριότητα πηγασμένη από την «ματαιότητα των ματαιοτήτων».

Η αντωνυμία «εγώ-εσύ-εμείς» εναλλάσσεται και αποδίδει παραστατικότερα τις σχέσεις και τους προβληματισμούς που καταθέτει σε εμάς ο περίγυρος, η κοινωνία. Μια κοινωνία της υποκρισίας, της ωραιοπάθειας, της ασέβειας, της αδιαφορίας, της υπερφιαλιότητας, του εγωκεντρισμού, της βρωμιάς, των πολέμων, του συμφέροντος, της έκπτωσης της ανθρώπινης αξίας. Μέσα απ’ αυτές τις εντοπίσεις η συγγραφέας κτίζει τις οδυνηρά βιωματικές ιστορίες με έντονο όμως ανθρωπισμό, δακτυλοδείχνοντας τα κοινωνικά φαινόμενα που μαστίζουν την εποχή μας. Αυτό της προσφυγιάς που εμείς ιδιαίτερα το γευτήκαμε το ΄74. Τα φαινόμενα που ματώνουν και τσακίζουν τον ιστό της κοινωνίας μας, τα διαζύγια, τις ανίατες, οδυνηρές αρρώστιες που εξαπλώνονται ραγδαία, της ορφάνιας, τον εξευτελισμό της γυναικείας οντότητας λες και είναι μόνο σάρκα και πραμάτεια. Η βία σε όλες τις μορφές της, η παραβατικότητα των νέων. Η σύγκρουση και το χάσμα των γενεών που γίνεται όλο και εντονότερο στις οικογένειες. Η γρήγορη ευημερία και το εύκολο χρηματικό κέρδος. Η ταπείνωση και ατιμωτική αναγκαστική του φόβου σιωπή, μειώνουν τη σημερινή της πολυτέλειας, της προόδου και εξέλιξης κοινωνίας. Κοινωνία που έχει κορνιζάρει το ψεύτικό χαμόγελο την επίπλαστη, ψεύτικη ευτυχία παρ ΄ όλο τον αγώνα και την μαχητικότητα κάποιων οργανώσεων , φορέων να αντισταθούμε, να αγνοήσουμε, παραμερίσουμε. Κάποιοι με αυταπάρνηση και αυτοθυσία χτίζουν και ευελπιστούν σε μια καλύτερη κοινωνία μέσα από τις πρόνοιες, τις δωρεές, τις διάφορες ωφελιμιστικές εργασίες, όταν κάποιος συνάνθρωπος μας σκουντουφλήσει με οποιοδήποτε τρόπο. Της Έλενα μας δεν της διέφυγε αυτή η διέξοδος απ’ το σκοτεινό τούνελ του οχετού και μας δίνει την ελπιδοφόρα πλευρά της κοινωνίας μας, αυτήν του οράματος που γίνεται (όνειρο) πραγματικότητα.

Οι σκηνικές περιγραφές των τόπων που διαδραματίζεται το μυθιστόρημα είναι το Άγιο της Παναγιάς μας νησί η Τήνος μα και η πολυπαθούσα της Παναγιάς του Κύκκου Κύπρος μας. Ανάμεσά τους η Αθήνα. Οι τόποι-χώροι αποδίδουν μ’ ένα βάθος της γης τους την δραματικότητα των καταστάσεων και ταυτόχρονα φυτρώνει και αναδύεται η ομορφότερη μυρωδιά και γεύση της αγάπης, με τις πινελιές πάντα του ονείρου. Χωρίς αυτό θα ήταν ανούσια και άγευστη και άνοστη η ζωή και ο άνθρωπος έρμαιο των παθών του.
Καλοτάξιδο, Έλενα, και οι αναγνώστες σου να το καλοδιαβάσουν.

Μαρία Περατικού Κοκαράκη

Κάθε φορά που ανοίγω ένα βιβλίο για να χαθώ μέσα στην ιστορία του, κρυφή μου επιθυμία είναι το ταξίδι που θα μου προσφέρει να μου αφήσει δυνατά συναισθήματα, κάτι για περαιτέρω σκέψη και την ολοκλήρωση του αναγνώστη μέσα από την ικανοποίηση ότι ο χρόνος που αφιέρωσα ήταν, τελικά εποικοδομητικός. Έχοντας ήδη διαβάσει τα δύο προηγούμενα βιβλία της Έλενας, ήμουν σίγουρη ότι ούτε το τελευταίο της πόνημα θα με πρόδιδε. Πήρα, λοιπόν, από τα χέρια της το νεογέννητο παιδάκι της-πριν ακόμα σελιδοποιηθεί και πάρει τελική μορφή-μια κούπα καφέ και αφέθηκα να χαθώ στην ιστορία των ηρώων της. 

Το ταξίδι ήταν ακριβώς όπως το περίμενα. Με γνώρισε με χαρακτήρες που όντες άνθρωποι της διπλανής πόρτας, είναι ξεχωριστοί –για κάποιο λόγο- και η ιστορία τους -με τα πάθη, τα συναισθήματα, τα πείσματα, τις ενοχές, τις αναμνήσεις-αφήνει μια γλυκόπικρη γεύση και ταυτόχρονα την αίσθηση ότι η ζωή μπορεί να είναι, τελικά, αυτό που εμείς οι ίδιοι αποφασίζουμε για τον εαυτό μας, αλλά μπορεί να είναι και κάτι ακόμα…

Όταν πρωτογνώρισα την Έλενα, αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν η πραότητα του χαρακτήρα της, η ευγένειά της και η γλυκύτητα του λόγου της. Αυτά τα χαρακτηριστικά της δικαιολογούν πλήρως το γιατί οι ήρωές της είναι δοσμένοι με συγκεκριμένο τρόπο και γιατί η ιστορία τους έχει τόσα πολλά μηνύματα. Γιατί πολύ απλά η Έλενα βλέπει τον άνθρωπο μέσα από διαφορετικό πρίσμα απ ΄ ότι οι πολλοί. «Μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι, ξεκινώντας από το να αγαπήσουμε πρώτα εμάς και μετά τους γύρω μας» λέει σε κάποιο σημείο του βιβλίου της. Αυτό είναι, λοιπόν. Η Έλενα αντιμετωπίζει τη ζωή και όσα αυτή φέρει μαζί της μέσα από το πρίσμα της αγάπης.

Με έσπρωξε απαλά στον ώμο και συναντήθηκα με τον έρωτα της Βασιλικής και του Νικόλα της, τις ανησυχίες του Κυπριανού, τα χαμένα όνειρα της Φιλιώς, τα βάσανα της Λουίζας, την ελπίδα της Λαρίσσα και τα παθήματα του Θεοδόση. Μα πάνω απ ΄ όλα, συνάντησα τη δικαιοσύνη, το κισμέτ, την ανθρωπιά. Με έκανε να σκεφτώ για πράγματα που συχνά ξεχνούμε τη σπουδαιότητά τους, με συγκίνησε, με εξόργισε με ό,τι φτηνό και ποταπό μου έδειξε ότι υπάρχει στην κοινωνία μας, αλλά και με γλύκανε με λόγια, αγγίγματα, αναμνήσεις των ηρώων της. 

Ιστορίες παράλληλες αλλά και τόσο τέμνουσες η μία στην άλλη που φτιάχνουν ένα όλο μαγικό. Μυστικά, καταστάσεις που αποκρύπτονται , όνειρα που δεν πραγματοποιήθηκαν ζητούν να βρουν διέξοδο προς το φως. Έρχεται η ώρα που τα χαρτιά πρέπει να ανοίξουν και τότε τα λόγια μπορούν να πληγώσουν, αλλά και να δείξουν το μεγαλείο της ψυχής. Η Βασιλική, η Φιλιώ και η Λουίζα θα γίνουν μάρτυρες και πρωταγωνίστριες αυτού του μεγαλείου. Η κάθε μια από το δικό της μετερίζι και με τον δικό της τρόπο θα βιώσουν το αναπάντεχο της ζωής και της μοίρας και θα βγουν όρθιες –αλλά διόλου αλώβητες- από τον αγώνα τους. Και θα είναι για την κάθε μια εκείνη η στιγμή που «…τίποτα πλέον δεν έχει σημασία και κανένας λόγος δεν είναι αρκετά σημαντικός για να μας αναστατώσει, παρά μόνο η επιβίωση. Η δική μας ή των αγαπημένων μας» όπως πολύ εύστοχα σκέφτεται η ηρωίδα της Έλενας.
Η μοίρα βρίσκεται πάντοτε παρούσα να θυμίζει ότι ελάχιστα πράγματα είναι τυχαία στη ζωή. Είναι εκείνη που σχεδιάζει τη ζωή όλων και που κάποια στιγμή απαιτεί να κλείσουν οι ανοικτοί λογαριασμοί, να αποδοθούν ευθύνες, να ειπωθούν ευχαριστίες και συγγνώμες, και να πάρει κι εκείνη ό,τι της ανήκει. Τα διλήμματα που θέτει η Έλενα πολλά. Η τύχη, το πεπρωμένο, η ίδια η ζωή καθοδηγούν τους ήρωες, όπως ακριβώς και στη ζωή εκτός λογοτεχνίας. Ίσως αυτό είναι που κάνει το βιβλίο τόσο ενδιαφέρον… ότι είναι βγαλμένο από μια καθημερινότητα που θα μπορούσε να ανήκει στον καθέναν μας. 

Ποιος άραγε δεν έχει ζήσει έναν μεγάλο έρωτα; Ποιος δεν έχει κλάψει την αγάπη που έχασε; Ποιος δεν έχει έρθει αντιμέτωπος με τις πράξεις και τις αποφάσεις του; Ποιος δεν έχει νιώσει το ρίγος του άγνωστου και του θανάτου; Όλοι, λοιπόν, θα κληθούν να λογοδοτήσουν. Όλοι θα συναντήσουν μπροστά τους τους φόβους τους και θα κληθούν να συνδιαλλαγούν με αυτούς. Όπως πολύ εύστοχα γράφει η Έλενα « Τι ευλογία να μπορείς να διακρίνεις την ομορφιά μέσα από την ασχήμια της ζωής! Τι σπουδαίο να μπορείς ακόμα και να ονειρεύεσαι, να χρωματίζεις τη ζωή με φωτεινές πινελιές ονείρου και ας ξέρεις πως δεν είναι όλα γύρω σου ρόδινα».
Όπως καταλαβαίνετε στην παρουσίαση αυτή δεν θα μπω σε λεπτομέρειες για την ιστορία, αλλά θα επικεντρωθώ κυρίως στην επιθυμία της γραφής από την πλευρά της Έλενας για θέματα σημαντικά. Ως δεινή αναγνώστρια, ως μεταφράστρια και επιμελήτρια έχω συναντήσει πολλές γραφές και πολλούς συγγραφείς. Η Έλενα είναι από εκείνους που μέσα από μια λιτή, καθημερινή γλώσσα μιλάει για σπουδαία πράγματα. Όπως και στα προηγούμενα βιβλία της, προσπαθεί να εμβαθύνει σε έννοιες δύσκολες με βασικό σκοπό να αναδείξει την ουσία τους. Και αυτό το κάνει μέσα από μια γραφή απλή αλλά διόλου απλοϊκή. Είναι ταλέντο να μπορείς να περνάς στους γύρω σου σπουδαίες ιδέες, αξίες και ηθική μέσα από απλές λέξεις. Συνήθως αυτό επιτυγχάνεται- και όχι πάντα- μέσα από βαρύγδουπους όρους και πολλές φορές ακαταλαβίστικες για το ευρύ κοινό έννοιες. Εκείνη, όμως, αναλύει τον πυρήνα της ιστορία της λιτά: «Πόσο σπουδαίο είναι να ανοίγεις την καρδιά σου και να σκορπάς γύρω σου χαρά, ζωή, ελπίδα, φως με όποιο τίμημα. Να είσαι εσύ η αιτία για κάποιον να χαμογελά, να ελπίζει, να ονειρεύεται, να ζει…»

Δίχως ίχνος πατροναρισμού και με διάθεση περισσότερο να ευαισθητοποιήσει για θέματα όπως η Δωρεά Μυελού των οστών, η φιλανθρωπία και η υιοθεσία η Έλενα χρησιμοποιεί την ιστορία των ηρώων της για να μας κάνει ένα μάθημα ψυχολογίας και αυτογνωσίας. Μας κάνει μάρτυρες της αγωνίας, των συναισθημάτων, του ψυχικού κόσμου τους. Συνομιλούμε με τους πρωταγωνιστές της ιστορίας προσπαθώντας να βρούμε λύσεις μαζί τους. Κλαίμε, γελάμε, φωνάζουμε, σκεφτόμαστε με τους ήρωες και απλώνουμε το χέρι στον ώμο τους για επιβράβευση ή συμπαράσταση. Αυτό πετυχαίνει η Έλενα… να γινόμαστε κι εμείς περιφερικοί χαρακτήρες στην ιστορία της. 

Το βιβλίο είναι γεμάτο εικόνες, σκέψεις και συναισθήματα. Είναι ένας ζωντανός οργανισμός και οι περιγραφές, λεπτομερείς και μη, δίνουν αμεσότητα και την αίσθηση ότι ο αναγνώστης μπορεί κι εκείνος να γίνει ένας αυτόπτης μάρτυρας των όσων διαδραματίζονται και παράλληλα να βιώσει το κάθε τι, να το κάνει δικό του και να το φέρει μέσα του.

Επιπλέον, η λυρικότητα του λόγου φτιάχνει το περιβάλλον εκείνο που θα αναδείξει τα συναισθήματα. Η συνοχή του αφηγηματικού κειμένου διασφαλίζεται με τη σωστή οργάνωση της αφήγησης καθώς και με τη χρήση των κατάλληλων λεκτικών μέσων σύνδεσης όπως οι διαρθρωτικές λέξεις, οι προσδιορισμοί, τα καλλωπιστικά επίθετα, οι παρομοιώσεις και οι μεταφορές.

Παράλληλα, η Έλενα έχει επιλέξει να μιλήσει μεταξύ άλλων και για ένα θέμα που αποτελεί μήλον της έριδος για την ευρωπαϊκή πολιτική, την ελληνική κοινωνία και την ανθρωπότητα εν γένει: το «Προσφυγικό». Ο Κυπριανός εκπροσωπεί όλους εκείνους τους ανθρώπους που από τη μια μέρα στην άλλη χρειάστηκε να εγκαταλείψουν το σπίτι τους, να αφήσουν πίσω φιλικά και συγγενικά πρόσωπα, να πάρουν μόνο ότι μπορούσαν να κρατήσουν στα χέρια και να αρχίσουν ένα κυνηγητό με τον πόλεμο και τον θάνατο. Εκπροσωπεί όλους εκείνους που εμπιστεύονται διακινητές ψυχών στα παράλια της Τουρκίας και μπαίνουν σε μια βάρκα με την ελπίδα ότι κάπου απέναντι θα βρουν αν όχι μια γη Επαγγελίας, τουλάχιστον έναν τόπο να ξεκινήσουν από την αρχή τη ζωή τους. Εκπροσωπεί εκείνους που αφήνουν κάτι από την ψυχή τους στα νερά του Αιγαίου. Και δανείζομαι την περιγραφή της Έλενας, που είναι τόσο ζωντανή και αληθινή: «Γυναίκες έντρομες με μακριά μαύρα ρούχα και μαντίλα, έκρυβαν στην αγκάλη τους ό,τι πιο πολύτιμο είχαν, τα παιδιά τους, που έτρεμαν σύγκορμα κλαίγοντας φοβισμένα. Και έμοιαζε τούτη η αγκαλιά της μάνας, σαν μαύρο πουλί με σπασμένες φτερούγες σ΄ έναν μεγαλειώδη αγώνα επιβίωσης…(…)σαν κλάμα και οργή Θεού τούτη η αδικία και το μαρτύριο που ζούσαν».

«Δύσκολο θέμα» θα πει κάποιος. Ναι. Είναι δύσκολο, στενάχωρο και για κάποιους ίσως και προκλητικό. Είναι, όμως, και ελπιδοφόρο. Όπως δύσκολη αλλά και ελπιδοφόρα είναι η φιλανθρωπία, η υιοθεσία, η τιμωρία. Έννοιες και πράξεις παρούσες μέσα στο έργο της Έλενας. 

Παράλληλα, και θέλω να σταθώ σε αυτό, κάνει ένα πολύ επιτυχημένο ψυχογράφημα της γυναικείας φύσης και της μητρότητας. Δείχνει με τον πιο απλό και ειλικρινή τρόπο το πώς η γυναίκα από τη στιγμή που θα αντιληφθεί τον ρόλο της μέχρι και το λεπτό που θα κλείσει για πάντα τα μάτια της είναι δοσμένη στο ρόλο της μητέρας. Υπάρχουν παραδείγματα μέσα στο κείμενο που αποδεικνύουν ότι η μάνα- όποια κι αν είναι η κατάσταση- είναι πάντα παρούσα στη ζωή του παιδιού της. Με κάποιον τρόπο. Επιπλέον, η ψυχική δύναμη και η σπουδαιότητα της γυναίκας είναι ένα από τα μαθήματα/μηνύματα που θέλει να περάσει η συγγραφέας. Άλλοτε ως σύζυγος άλλοτε ως μητέρα άλλοτε ως σκληρά εργαζόμενη και βιοπαλαίστρια. 

Σε όποιον, λοιπόν, με ρωτήσει γιατί αυτό το βιβλίο θα ήταν μια καλή επιλογή για να διαβαστεί, θα του απαντήσω γιατί έχει την ικανότητα να χαρίσει την ελπίδα, το χαμόγελο και την ανθρωπιά. Μπορεί να μας δείξει πώς να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι και για εμάς και για τους άλλους. Μα πάνω απ ΄όλα μπορεί να μας πείσει ότι για όλα μια κινητήρια δύναμη υπάρχει κι αυτή είναι η αγάπη. Όπως λέει και ο Τάσος Λειβαδίτης:

Θά ῾θελᾳ νὰ φωνάξω τ᾿ ὄνομά σου, ἀγάπη, μ᾿ ὅλη μου τὴν δύναμη.

Νὰ τὸ φωνάξω τόσο δυνατὰ
ποὺ νὰ μὴν ξανακοιμηθεῖ κανένα ὄνειρο στὸν κόσμο
καμιὰ ἐλπίδα πιὰ νὰ μὴν πεθάνει.

Νὰ τ᾿ ἀκούσει ὁ χρόνος καὶ νὰ μὴν σ᾿ ἀγγίξει, ἀγάπη μου, ποτέ.

Μαρία Βασιλειάδου

 

Απόψεις και κριτικές για το βιβλίο

Οι «Πινελιές ονείρου», το νέο πόνημα της Έλενας Μακρυγιάννη-Βρυωνίδου, το οποίο και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΗΛΙΑ ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ, είναι ένα κοινωνικοαισθηματικό μυθιστόρημα γεμάτο πινελιές ανθρωπιάς και ηθικών αξιών που συγκινούν τον αναγνώστη από την πρώτη κιόλας σελίδα του.


Η συγγραφέας, μέσω των ηρώων της, μας μιλά για το προσφυγικό, την αλληλεγγύη, την ανάταση ψυχής που φέρει και διοχετεύει, αντίστοιχα, η προσφορά σ’ αυτόν που τη δέχεται μα κυρίως σ’ αυτόν που την παρέχει, καθώς και για την παντοτινή αγάπη. Μας μιλά, δηλαδή, για αλήθειες ζωής, για πραγματικότητα και για στάση ζωής, με την έννοια της προσφοράς να δημιουργεί τη βεβαιότητα πως αν την υιοθετούσε ο καθένας από εμάς, τότε ο κόσμος θα ήταν καλύτερος!


Το μυθιστόρημα ξεκινά με μια σκηνή που στοιχειώνει τον έναν από τους κεντρικούς ήρωές του, στοιχειώνει τον αναγνώστη, στοιχειώνει την ανθρωπότητα… Ο Κυπριανός βλέπει στην τηλεόραση το κορμάκι του μικρού Αϊλάν, του προσφυγόπουλου από τη Συρία με την κόκκινη μπλούζα και το μπλε σορτσάκι του, να έχει ξεβραστεί στα τουρκικά παράλια. άλλο ένα θύμα μόλις έχει προστεθεί στον βωμό της Προσφυγιάς. Μόνο που δεν είναι ένας αριθμός στη μακάβρια λίστα των προσφυγικών ροών του 2015 αλλά ένας ακόμα άνθρωπος, ένα ακόμα παιδί… Κι εκείνος, ο Κυπριανός, τι μπορεί να κάνει για να βοηθήσει, για να αλλάξει, με τα δικά του μέσα, αυτή την κατάσταση;


Εδώ και λίγες μέρες, τούτη η επαναλαμβανόμενη εικόνα της ντροπής στοιχειώνει κάθε βράδυ τα όνειρά του. Ξαπλώνει να κοιμηθεί, μα δεν ησυχάζει στιγμή, αφού οι εικόνες της εξαθλίωσης, του πόνου, της δυστυχίας, του θανάτου αντί της ελπίδας και της ζωής τρυπώνουν παντού. Τίποτα δεν μπορεί να είναι πλέον το ίδιο. Κλείνει ερμητικά τα βλέφαρα, πεισμώνει και σε κάποια στιγμή φαίνεται πως αποκαμωμένος αποκοιμάται. Όχι όμως για πολύ. Εφιάλτες ζώνουν και βασανίζουν την ψυχή του. Η ίδια σκηνή ξεδιπλώνεται και εκτυλίσσεται ξανά και ξανά, όχι σαν μια ταινία δράσης με άσχημο τέλος, μα αληθινή, κομμάτι της ζωής. Οι σκηνές με τους πρόσφυγες μετανάστες και εκείνο το άψυχο κορμάκι, που ξέβρασε το κύμα, ξεχύνονται και πάλι παντού.


Η εικόνα λοιπόν τον σοκάρει. Με την ψυχή του βαθιά πονεμένη, σπεύδει στη μητέρα του για να της εξομολογηθεί τις σκέψεις και τους προβληματισμούς του. Η κυρία Βασιλική τον ακούει και οι αναμνήσεις ξυπνούν. Και οι αποκαλύψεις αρχίζουν…


Στις επόμενες σελίδες, νέα πρόσωπα, όπως η Φιλιώ και η Λουίζα, θα συνθέσουν μια ιστορία στην οποία αποτυπώνονται επιτυχώς η κοινωνία μας και οι συνθήκες που τη χαρακτηρίζουν: οικονομική κρίση, προσφυγικό, ξενοφοβία, σεξουαλική παρενόχληση στον εργασιακό χώρο, ενδοοικογενειακή βία και η μάστιγα των ναρκωτικών. Στον αντίποδα: η μητρική αγάπη, το μεγαλείο μιας υιοθεσίας, η αλληλεγγύη, η αγάπη και ο έρωτας… Κι όλα αυτά υπό τον ρυθμό ενός βαλς που κατορθώνει να ενώσει αρμονικά τα γεγονότα, τα πρόσωπα και τους χρόνους της όμορφης και συγκινητικής αυτής ιστορίας.


Εν κατακλείδι, οι «Πινελιές ονείρου» είναι ένα ευκολοδιάβαστο βιβλίο, με γραφή απλή, με μια ανατροπή στο φινάλε που σου μένει στο μυαλό και με πολλά, πολλά μηνύματα! Για αυτό και σας το προτείνω για ανάγνωση! Συγχαρητήρια στη συγγραφέα!

Δήμητρα Κωλέτη, Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών

https://www.thematofylakes.gr/pinelies-oneirou/?fbclid=IwAR2wc1V0ObcK9Fa-hdEC0c_jv47CssY5vyRJWN9ngitXTSvd34F2FbgBK6k

 

 


Έλενα μου, παρόλο που αποφάσισα να μην γράφω πια απόψεις για τα βιβλία που διαβάζω αποφάσισα να γράψω για το βιβλίο σου γιατί το λάτρεψα!!! Ευχαριστώ για το υπέροχο ταξίδι!! Τέλειωσα πριν μερικές μέρες το βιβλίο πινελιές ονείρου της αγαπημένης μου Έλενας Μακρυγιάννη Βρυωνίδου. Όταν το ξεκίνησα δεν μπορούσα να το αφήσω από τα χέρια μου αφού αγωνιούσα για την τύχη των ηρώων του. Μέσα σε λίγες μόνο ώρες το διάβασα με την ίδια λαχτάρα με την οποία πίνει νερό κάποιος που βρίσκεται στην έρημο. Τι να πρωτοπεί κανείς για αυτό το βιβλίο; Για την υπέροχη ιστορία του, για τους όμορφους (μέσα και έξω) ήρωες, για την άρτια χρήση της γλώσσας ή για τα μηνύματα που μεταδίδει; Καταρχάς να σας πω για τους δυο υπέροχους πρωταγωνιστές, τον Κυπριανό και την Φιλιώ, που μέσω της δουλειάς τους γνωρίζονται και γίνονται φίλοι. Τι επιφυλάσσει η μοίρα στα δυο αυτά υπέροχα πλάσματα; Τι χρώμα θα έχει άραγε η πινελιά της δημιουργού τους για αυτούς; Θα είναι φωτεινή και χρωματιστή ή μήπως μουντή και γκρίζα; Με τι χρώμα θα χρωματιστούν οι ζωές των άλλων ηρώων του βιβλίου, της Βασιλικής, της Λουίζας, του Θεοδόση και όλων των άλλων; Δυστυχώς δεν μπορώ να σας αποκαλύψω τίποτα από την πλοκή του βιβλίου μη θέλοντας να επηρεάσω την αναγνωστική σας εμπειρία. Θα σας πω μόνο ότι θα αγαπήσετε τόσο πολύ τους ήρωες που θα διαβάσετε το βιβλίο απνευστί! Όσο για τα άλλα χαρακτηριστικά που προείπα, τι να σχολιάσω; Η γλώσσα είναι απλή, στρωτή και κυρίως σωστή! Η Έλενα δεν προσπαθεί να μας εντυπωσιάσει με βαρύγδουπες λέξεις και φράσεις και έτσι το βιβλίο είναι ευκολοδιάβαστο και η ανάγνωση του γίνεται απρόσκοπτα. Όσο για τα μηνύματα που μας δίνει το βιβλίο πολλά και σημαντικά! Η συγγραφέας καταπιάνεται με θέματα όπως αυτό της υιοθεσίας, της φιλανθρωπίας, της καλοσύνης και το μεταναστευτικό. Οι ζωές των ηρώων της μπλέκονται με μαγικό τρόπο με αυτά τα σημαντικά θέματα! Επίσης οι σελίδες του βιβλίου είναι εμποτισμένες με ένα σημαντικό αυτοβιογραφικό στοιχείο από τη ζωή της Έλενας, κάτι που με συγκίνησε πολύ!!! Η κάθε σελίδα στάζει συναίσθημα αφού η ιστορία δίνεται με την τρυφερή ματιά της. Σε κάποια σημεία θα κλάψετε, σε κάποια θα χαμογελάσετε, και στο τέλος θα νιώσετε μια χαρμολύπη.  Θα μπορούσα να πω πολλά ακόμα για το βιβλίο όμως δεν θα το κάνω. Θα σας παροτρύνω να το αγοράσετε και να βουτήξετε στις σελίδες του. Θα είναι σαν να βουτάτε σε μια θάλασσα χρωμάτων και συναισθημάτων! Θα νιώσετε την τρυφερότητα και την καλοσύνη της συγγραφέως που με το πινέλο της χρωμάτισε τις ζωές των ηρώων της και μας παρουσίασε ένα άρτιο πραγματικά αποτέλεσμα! Διαβάστε το και θα με θυμηθείτε!!!
Μαρία Χαριλάου

Τις τελευταίες μέρες, μπήκα στο αερόστατο της αγαπημένης μου φίλης Έλενας Μακρυγιάννη Βρυωνίδου και ταξίδεψα στις ‘Πινελιές Ονείρου’. Δεν θα γράψω τις ιστορίες, αυτές, θα τις διαβάσετε. Θα γράψω για το συναίσθημα μέσα από το οποίο φτιάχτηκαν αυτές οι ιστορίες, άλλωστε, αυτό είναι πάντα η ουσία. Η συγγραφέας είναι παρατηρητής κοινωνικών γεγονότων που μας έχουν κατακλύσει και περνούν πλέον-δυστυχώς-αδιάφορα από μπροστά μας. Η βάρκα-ελπίδα που μεταφέρει απελπισμένες ζωές που ψάχνουν ευκαιρία επιβίωσης σε ξένες χώρες, η βία στην οικογένεια, η μοναξιά μέσα από τις σχέσεις, τα προβληματικά διαζύγια που είναι πολύ χειρότερα από προβληματικούς γάμους, οι αρρώστιες, ο θάνατος. Όλα αυτά είναι η κοινωνία μας και φαίνεται ξεκάθαρα πως την συγγραφέα επηρεάζουν τα γεγονότα και την δημιουργική της ανησυχία ενεργοποιούν, οι λεπτομέρειες. Σαν κάθε ανήσυχη καλλιτεχνική ψυχή, η Έλενα, καταγράφει σκηνές, εικόνες και τις μετατρέπει σε ιστορίες. Και μετά, έρχεται η θετικότητα του χαρακτήρα της και φέρνει σε όλα μια ελπίδα. Αυτήν που λέμε πως πεθαίνει πάντα τελευταία. Στις ‘Πινελιές Ονείρου’ η ελπίδα δεν φτάνει σε τέτοιο σημείο. Υπάρχει! Είναι φωτεινή και πηγάζει μέσα από τραγικές πορείες και διαδρομές. Οι ήρωες περνάνε πολλά και γονατίζουν μπροστά στις δυσκολίες που πολλές φορές χτυπάνε διαδοχικά και αλύπητα. Στο βιβλίο, υπάρχει η αγάπη, η πίστη, το θαύμα, η συμπόνια, η συμπαράσταση. Η ανθρώπινη προσφορά μέσα από την φιλανθρωπία. Η μετάνοια, η συγγνώμη που δεν είναι λέξη μα πράξη. Το ίδιο και η συγχώρεση. Όλα αυτά, είναι η απάντηση στα ‘γιατί’ κάθε ήρωα. Τέλος, ένα στοιχείο που θαύμασα στην τεχνική της συγγραφέως είναι η σύνδεση ‘δύο κόσμων’, κάτι που όλοι έχουμε ανάγκη να πιστέψουμε μα κάποιοι καταφέρνουν να το ζήσουν. Η δύναμη της αγάπης που νικά την πραγματικότητα και καταφέρνει να συνεχίσει την επαφή και την επικοινωνία μεταξύ δύο ανθρώπων που τους χώρισε ο θάνατος. Οι σκηνές αυτές είναι και η ουσία του βιβλίου και η σύνδεση είναι μαγική. Δύο άνθρωποι με την αγάπη τους να συνδέει δύο κόσμους. Τη γη και τον ουρανό. Τη ζωή και τον θάνατο. Αυτές είναι και οι ‘Πινελιές Ονείρου’ που ομορφαίνουν τη σκληρή πραγματικότητα.
Στάλω Φωτιάδου

Ακόμα ένα δείγμα γραφής που αποδεικνύει ότι η Έλενα ήρθε για να μείνει. Φυσικά έμεινε στις ψυχές όσων είχαν την τύχη να τη διαβάσουν από τα πρώτα δυο βιβλία της. «Πινελιές Ονείρου», μάλλον θα έλεγα πινελιές ανθρωπιάς, ευαισθησίας δοσμένες με μαεστρία από τη συγγραφέα. Από τις πρώτες γραμμές η συγγραφέας παίρνει τον αναγνώστη από το χέρι και τον οδηγεί σε φωτεινά και δύσβατα μονοπάτια. Εκεί όπου η ανθρωπιά, η καλοσύνη, η τρυφερότητα αλλά και η πραγματική ζωή υφαίνουν μονοπάτια πρωτόγνωρα, άλλοτε σκοτεινά κι άλλοτε τόσο φωτεινά που η αλήθεια τους σε αιχμαλωτίζει. Η πλοκή και ο τρόπος γραφής της συγγραφέα είναι καθηλωτικός και άμεσος, που σε κάνουν να ακούς τα ψιθυρίσματα της γραφής. Γλώσσα καθαρή, λιτή, αισθηματική, απλότητα, ζωντανές μεταφορές από την ακρίβεια της στιγμής και επιτυχημένες συζεύξεις εικόνας/λόγου. Οι λέξεις χρησιμοποιούνται χωρίς το υποκοριστικό τους και αυτό τους δίνει μια τραχύτητα αλλά συνάμα και μια στιβαρότητα και ειλικρίνεια. Συγχαρητήρια, Έλενα Μακρυγιάννη Βρυωνίδου.
Γιάννος Λαμπής

Έλενα μου όταν διάβασα τα δυο προηγούμενα βιβλία σου έγραψα «έχω την αίσθηση πως ξεπρόβαλε ξαφνικά μπροστά μου ένας άγγελος από το υπερπέραν να ποτίσει τις ψυχές μας αγάπη. Τώρα με το καινούργιο σου βιβλίο Πινελιές ονείρου συμπληρώνω «δεν είσαι μονάχα ένας άγγελος αλλά κι ένας ειρηνοποιός που με κάποιο μαγικό τρόπο βρίσκεις το αντίδοτο κάθε κακού για να διορθώσεις τα κακώς έχοντα και να αποδώσεις δικαιοσύνη.  Το Πινελιές Ονείρου είναι ένα μυθιστόρημα που ασχολείται με σύγχρονα κοινωνικά θέματα. Μας παρουσιάζεις με πολύ όμορφο τρόπο τον κόσμο που μας περιβάλλει με τις ομορφιές και τις ασχήμιες του, την αγάπη και το μίσος, τους πολέμους, την προσφυγιά. Έβγαλες στην επιφάνεια την καταπίεση, την εκμετάλλευση, την μοναξιά και όχι μόνο. Έχεις διαλέξει σωστούς χαρακτήρες και τους έστησες με μαεστρία για να δώσουν τα πειστικά τα μηνύματα και να μας ταρακουνήσουν. Χαίρομαι Έλενα μου για σένα και το όμορφο γράψιμο σου που έχεις εξελίξει για να μας δώσεις πολλά ακόμα δείγματα γραφής. Εύχομαι να είναι καλοτάξιδο και να σου δώσει χαρά.
Γιόλα Δαμιανού Παπαδοπούλου.


Συνεντεύξεις

Η Έλενα Μακρυγιάννη Βρυωνίδου συνομιλεί με τη Δήμητρα Κωλέτη στους “Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών”

Η Έλενα Μακρυγιάννη Βρυωνίδου συνομιλεί με την Τίνα Μιχαηλίδου στο Ex’s Ghost

Η Έλενα Μακρυγιάννη Βρυωνίδου συνομιλεί με την Καλλιόπη Γραμμένου στο ιστολόγιο “Aylogyros news”

Η Έλενα Μακρυγιάννη Βρυωνίδου στο “Σάραξ Παπύρου”

Φιλμάκι για το βιβλίο από τις "Βιβλιοφιλίες"


Απόσπασμα και φωτογραφίες